Nieuws Intern 2018

Nieuws van de vereniging 2018

December

Historisch Museum Heiloo ook op 1 januari geopend

Op 1 januari zal het Historisch Museum Heiloo op Landgoed Willibrordus geopend zijn !! In haar nieuwe onderkomen is de nieuwe tentoonstelling te zien: ‘Het Melcoterrein Heiloo’. Met unieke foto’s van het terrein toen het nog dienst deed als sportveld van De Foresters en DOVES. In de permanente tentoonstelling is de geschiedenis van Heiloo ‘De Tijdlijn van Heiloo’ te zien. In de filmzaal kunt u op verzoek verschillende films bekijken. Op dit moment wordt vooral de film van de Melco gedraaid. Het museum is gratis en toegankelijk voor rolstoelgebruikers (Bij de ingang is een bel aanwezig voor eventueel gewenste hulp). De koffie en de thee staan klaar.
Gereserveerde kaarten voor de Toneelvoorstelling ‘Foto’s die vervagen’ kunnen ook op 1 januari worden opgehaald.


Kerstwandelingen 2018

Op tweede kerstdag organiseerde de vereniging wandelingen onder de titel van Landgoed naar Landgoed.
De belangstelling voor deze wandeling was groot te noemen met 40 aanmeldingen.
Na het welkomstwoord wandelden de aanwezigen onder deskundige leiding van Jaap de Graaf en Paul Morsch van Landgoed Willibrordus naar Landgoed Ter Coulster. In de theekoepel van het landgoed werd men gastvrij ontvangen door de mede-eigenaar en gastheer van het Landgoed Ter Coulster en kon men interessante informatie over dit landgoed tot zich nemen.

Foto: Dick Slagter
Meer foto’s: klik HIER
(indien men liever onherkenbaar op de foto wil staan, gelieve dit aan de webmaster te melden.


‘Foto’s die vervagen’
van Martine Faber.
Martine heeft zich laten inspireren door het verhaal van de Heilooër joodse familie Bonnewit.

Voordat de voorstelling begint zal er een inleiding zijn en na afloop is er een nagesprek.
U kunt kaarten reserveren per e-mail: gieltjes@kpnmail.nl
Er is een beperkte ruimte dus een beperkt aantal kaarten.
Op tweede kerstdag 26 december, op zaterdag 29 en zondag 30 december en zaterdag 5 en zondag 6 januari kunt u tussen 14.00 en 17.00 uur de kaarten ophalen in het Museum van de Historische Vereniging Heiloo op het Landgoed Willibrordus.
Gereserveerde kaarten blijven tot en met 6 januari bewaard.
Daarna gaan de kaarten de algemene verkoop in.
Mochten er vragen zijn dan kunt u deze richten aan: gieltjes@kpnmail.nl

 


Winterwandeling met gids van de Historische Vereniging Heiloo van Landgoed naar Landgoed

Wegens groot succes zal de Historische Vereniging Heiloo ook dit jaar op tweede kerstdag, woensdag 26 december, een winterwandeling met gids organiseren.

Vanuit het Historisch Museum op het Landgoed Willibrordus wandelen we langs memorabele plaatsen naar de theekoepel op Landgoed ter Coulster. En heel bijzonder….. in de Theekoepel drinken we koffie of thee. De route van de wandeling is ongeveer 4 kilometer. Vanaf 13.30 bent u welkom in het museum.
Het vertrek is om 14.00 uur.
Let op: stevige wandelschoenen of het dragen van laarzen wordt aangeraden!!

Voor mensen die niet mee wandelen is het museum tot 17.00 geopend.

Kosten €5,00 p.p (geen pin). Kinderen mogen gratis mee.
Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor informatie tel 06 51718363

Foto: Vanessa Devolder


Werkbezoek van College van B&W aan Historisch Museum Heiloo

Op 11 december bracht het college van B&W een werkbezoek aan het Historisch Museum.
De gasten werden ontvangen in de bibliotheek van het museum en werden verwelkomd door de voorzitter Jaap de Graaf.

In deze bibliotheek staat ook de veilingklok welke weer volledig gerestaureerd is en nu ook weer daadwerkelijk als veilingklok kan worden gebruikt.
Het museum is sinds september gevestigd is op Landgoed Willibrordus aan De Olvendijk en heeft verruimde openingstijden, iets dat door bezoekers positief is ontvangen.
De voorzitter blikte tijdens zijn welkomstwoord ook vooruit, voor wat betreft de activiteiten, naar volgend jaar. Het ligt dan in de bedoeling om basisscholen uit te nodigen voor tentoonstellingen om zo de leerlingen te interesseren voor de geschiedenis van Heiloo.

De Historische Vereniging Heiloo had ook nog een kleine attentie voor het college en de meegekomen gemeentesecretaris in de vorm van de nieuwste Heylooer Cronyck. Het college van B&W had op zijn beurt een envelop met een verrassing in petto.
Daarna volgde een rondleiding door het museum en de filmzaal. Tot slot werd er een kleine veiling met gebruik van de oude veilingklok georganiseerd.

Foto’s: Yvonne van Stiphout


Winterrondleiding met gids Historische Vereniging Heiloo

Let op!! Zondag 16 december. Een extra rondleiding, de laatste dit jaar!! Met een ervaren gids van de Historische Vereniging Heiloo zult u verschillende vertrekken van Nijenburg bekijken en de interessante verhalen horen. Natuurlijk ziet u het bijzondere poppenhuis en ook daar zijn veel verhalen over te vertellen. De rondleiding begint in de gezellige, oude keuken, daar drinkt u koffie of thee die u
aangeboden wordt door de Historische Vereniging Heiloo.
Aanvang Nijenburg om 11.00 en 13.30 naar keuze.
Kosten €7,50 (geen pin)
Inlichtingen: 06 51718363.

Foto: Archief Historische Vereniging Heiloo


Historisch Museum Heiloo nu ook op zondagmiddag geopend

Het Historisch museum Heiloo van de Historische Vereniging heeft sinds kort in haar nieuwe onderkomen een nieuwe tentoonstelling. ‘Het Melcoterrein Heiloo’. In de tentoonstelling zijn unieke foto’s van het terrein te zien toen het nog dienst deed als sportveld van De Foresters en Doves. Daarvoor heeft het terrein ook dienst gedaan als kermisterrein. In de filmzaal kunt u naast films over de Melco in bedrijf op verzoek ook andere films bekijken.

Een speciale serie foto’s die tentoongesteld is laat het ontstaan van de nieuwe woonwijk op het voormalig Melcoterrein zien. Naast deze tijdelijke tentoonstelling heeft de permanente tentoonstelling met de tijdlijn, de geschiedenis van Heiloo, een prominente plaats gekregen.

Bij de Melco tentoonstelling is een nieuw boek van de hand van Dick Slagter verschenen: ‘Het Melcoterrein van weiland naar woonwijk. Het boek is verkrijgbaar bij Primera, Bruna en bij de Historische Vereniging Heiloo op Landgoed Willibrordus. Het museum is gratis, de koffie en of thee staan klaar.


November

Wederom nieuwe activiteiten Historische Vereniging Heiloo

Na een gezellige (voor)opening van het museum voor de vrijwilligers en een mooie officiële opening voor de genodigden, kwamen afgelopen weekend vele Heilooërs naar het Historisch Museum Heiloo.

De bezoekers waren onder de indruk en verrast door het nieuwe onderkomen op het landgoed Willibrordus. Veel van het getoonde is te zien in vitrines maar er wordt ook gebruik gemaakt van beeldschermen, beamers en prachtige schermen. Apparatuur die dankzij Computerzaak WDB Trading, Wim de Boer, op het juiste moment perfect werkte.,

Echter, voor de vereniging geen rust. Er staan weer nieuwe activiteiten op stapel. Zo zijn er zondag 25 november weer rondleidingen op Nijenburg. De nieuwe Cronyck voor leden verschijnt binnenkort. De voorbereidingen voor de toneelavonden in april gaan starten. (Foto’s die vervagen van Martine Faber). En tenslotte het organiseren van de kerstwandeling.

Het nieuwe boek van Dick Slagter, Het Melcoterrein – van weiland naar woonwijk, is nu te koop bij Bruna, Primera en bij de Historische Vereniging Heiloo.

Daarnaast kijken we uit naar uw komst op de openingstijden dinsdag van 19.00-21.00 uur of zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. De toegang is gratis en de koffie/thee staat klaar.


Nieuwe logo’s

De regelmatige bezoekers van de website hebben het de afgelopen weken al gemerkt.
De vereniging bevindt zich niet alleen op een nieuwe locatie, maar heeft ook haar onderkomen geheel opnieuw en fraai ingericht.
Het woordje ‘Oud’ is uit het dagelijks gebruik verdwenen.
Het museum, dat onderdeel is van de Historische Vereniging Heiloo, kreeg een nieuw logo als herkenningspunt voor mensen die het museum zullen gaan bezoeken, terwijl het logo van de vereniging volledig werd vernieuwd.

Het nieuwe logo van de vereniging

Logo van het Historisch Museum Heiloo, onderdeel van de Historische Vereniging Heiloo


Opening museum, presentatie boek en opening tijdelijke expostie

Op 16 november 2018 is door wethouder Fred Dellemijn het nieuwe museum van de Historische Vereniging Heiloo officieel geopend. De wethouder verrichtte de opening van het museum door een druk op een knop, waardoor het nieuwe logo van het museum digitaal te voorschijn kwam.

Voordat het zover was hebben vrijwilligers in ruim twee maanden tijd bijna dagelijks ‘gewerkt’ aan het verhuizen van alle voorwerpen uit de Bergeonstraat naar het nieuwe museum én het inrichten van de permanente en de tijdelijke expositie. Ook allerlei randzaken kwamen daarbij aan de orde zoals aanschaf van materialen, verzenden van uitnodigingen en nog veel meer.

Het openingswoord werd gevoerd door Jacob Ouderkerken. Daarna kreeg Jaap de Graaf, de voorzitter van de vereniging, het woord. Jaap liet de ontwikkeling van de vereniging door de jaren heen zien. In 2008 waren er ruim 450 leden, maar de vereniging is inmiddels gegroeid naar 1150 leden.

Tegelijkertijd met de opening van het Historisch Museum verscheen het nieuwe boek van Dick Slagter met als titel ‘Het Melcoterrein -Van weiland naar woonwijk’. In het boek zijn foto’s te zien en staat beschreven hoe het Melcoterrein in de loop der jaren meer bestemmingen heeft gehad. Ook de productie van melk en de directe omgeving van het terrein komen in het rijk geïllustreerde boek aan bod.
De eerste drie boeken werden door Dick Slagter uitgereikt aan mevrouw Klazien Beets-Boot en de heren Barend Harreveld en Rein Koelemij. Zij waren allen in het verleden betrokken bij het Melcoterrein.

Na de presentatie van het boek werd de nieuwe tentoonstelling ‘Melcoterrein Heiloo’ geopend door Dick Slagter. Hij deed dit door middel van het luiden van een bel. In de tentoonstelling zijn gebruiksvoorwerpen en veel foto’s te zien van wat zich in het verleden allemaal heeft afgespeeld op het Melcoterrein. Foto’s die de vereniging al in haar bezit had maar ook unieke foto’s die aangeboden zijn door mensen die het hebben meegemaakt of anderszins betrokken waren of zijn bij dit terrein.

De bezoekers konden gratis het mooie katern van de De Uitkijkpost over de totstandkoming meenemen.

Het boek van Dick Slagter is te koop bij Bruna, Primera en natuurlijk bij de Historische Vereniging Heiloo en kost € 14,95.

Jaap de Graaf bij de opening van het museum

Wethouder Fred Dellemijn opent het Historisch Museum Heiloo (Foto: stipfotografie.nl)

Eerste boek wordt overhandigd aan Klazien Beets-Boot

Dick Slagter bedankt Joop Tulp

Dick Slagter opent tijdelijke expositie

Foto’s: Ingrid Wagenaar

Voor meer foto’s: klik HIER
Meer nieuws: klik HIER
Het katern van De Uitkijkpost: klik HIER


Vrijwilligers van de Historische Vereniging maken kennis met het Historisch Museum Heiloo
2018-11-10

Zaterdag 10 november maakten de vrijwilligers van de vereniging alvast kennis met het nieuw ingerichte museum van de vereniging en kregen een preview van de eerste nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Nog niet alles was gereed, maar men kreeg een goede indruk van het vele werk dat is verzet en wat er voor de toekomst te verwachten valt.
Nadat de voorzitter een korte schets van het verleden van de vereniging gaf en de vrijwilligers, met name ook de expositiecommissie en bouwwerkploeg, bedankte voor hun inzet, was gezellig nazitten (of staan).

Foto: Dick Slagter

Meer Foto’s: Klik HIER


Een nieuwe tentoonstelling van de Historische Vereniging Heiloo
2018-11-10

Vanaf zaterdag 17 november is de nieuwe tentoonstelling ‘Het Melco-terrein Heiloo’ voor alle Heilooërs te bewonderen.
Onder de naam Melcoterrein is dit stukje Heiloo al heel lang bekend, echter de tentoonstelling laat zien dat het terrein in de loop der jaren meer bestemmingen heeft gehad.
Wist u dat er ooit atletiek en gymnastiek beoefend is, dat er gevoetbald en gehandbald is en dat de kermis daar gevierd is?
Van al deze gebeurtenissen zijn gebruiksvoorwerpen en foto’s in de tentoonstelling te zien. Foto’s die de vereniging al in haar bezit had maar ook unieke foto’s die ons aangeboden zijn door mensen die het allemaal meegemaakt hebben.
Tegelijkertijd met het openen van deze tentoonstelling verschijnt het nieuwe boek van Dick Slagter met als titel ‘Het Melco-terrein-van weiland naar woonwijk’.
Nieuwsgierig geworden? Wees welkom in Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus.

Gymnastiekuitvoering jeugd van DOVES op het Melco-Terrein


De Veilingklok van de Historische Vereniging Heiloo
2018-11-01

In 2016 heeft een prachtige, heuse veilingklok bij de Historische Vereniging Heiloo een plaats gekregen. De klok, of zoals vroeger genoemd, een afmijntoestel, is van omstreeks 1900 en is ontwikkeld door het bedrijf ‘Van der Hoorn en Wouda’.

Waarschijnlijk is van 1916 tot 1962 de klok professioneel gebruikt in Heiloo. Eerst voor de aardbeienmarkt later ook voor asperges, spruiten, winterpeen, boerenkool en andere groenten.

Nu heeft de klok, na de verhuizing en een grondige renovatie, een ereplaats gekregen in de bibliotheek van het Historisch Museum Heiloo.

In de nabije toekomst gaat de Historische Vereniging echte veilingmiddagen voor scholen organiseren. De kinderen kunnen dan zelf door een druk op de knop hun producten afslaan en zo de prijs vaststellen en werkelijk iets kopen. Worteltjes, aardbeien?? Ook is het mogelijk een kinderverjaardagsfeestje te komen vieren met het gebruik van de Veilingklok.

Mocht u interesse hebben, kom kijken, vraag informatie of maak een afspraak.

Meer informatie over het Historisch Museum Heiloo: klik op het logo van het museum.

De veilingklok verhuist

De veilingklok op de nieuwe plek

Foto’s: Josta de Graaf-Gieltjes


Oktober

Nieuws uit De Uitkijkpost

2018-10-30Rondleiding op Landgoed Nijenburg

2018-10-30

Op de elfde van de elfde om 11 uur, kunt u met een ervaren gids van de Historische Vereniging Heiloo, Huize Nijenburg bezoeken. De rondleiding begint in de oude keuken met koffie of thee (is inclusief) en als het weer het toelaat wandelen we ook in de tuin. Start 11.00 of 13.30 uur naar keuze. Entree €7,50 inclusief brochure (geen pin) Info: 0651718363.


Website verhuisd
2018-10-26

De website van de vereniging (www.oudheiloo.nl) is verhuisd naar www.hvheiloo.nl
Bij veranderingen kunnen er dingen misgaan. Indien u problemen met de nieuwe website ondervindt, gelieve contact op te nemen met de webmaster.
Indien u de oude website bezoekt, komt u voorlopig automatisch op deze nieuwe website terecht.


Herfstrondleiding op Landgoed Nijenburg

Zondag 28 oktober kunt u met een ervaren gids van de Historische Vereniging Heiloo, Nijenburg bezoeken.
De rondleiding begint in de oude keuken met koffie of thee (is inclusief) en als het weer het toelaat wandelen we ook in de tuin.

Start 11.00 of 13.30 uur naar keuze. Entree €7,50 inclusief brochure (geen pin) Info: 0651718363.


Een geslaagde eerste editie van de Willibrorduswandeling.

Op 7 oktober 2018 hebben ruim 20 belangstellenden de eerste Willibrorduswandeling gelopen. Deze wandeling werd georganiseerd door het Willibrordus Genootschap in samenwerking met de Historische Vereniging Heiloo
Bij de start in de Willibrorduskerk werd uitgebreid verteld over het altaarstuk van de Willibrorduskerk en over de waarde die het altaarstuk heeft voor de katholieken. Bemoediging en hoop zijn de kernbegrippen om die waarde te beschrijven. Daarna ging de wandeling naar de Willibrordusstichting en werden de wandelaars bijgepraat over een aantal historische aspecten.
Na een korte koffiepauze in het nieuwe Historisch Museum Heiloo werd op een duidelijke en informatieve wijze over het ontstaan van het Landgoed Willibrordus en over de bouw van het psychiatrisch ziekenhuis verteld.
In de Witte Kerk, waar de wandeling eindigde kregen de wandelaars een muzikaal onthaal en kon kort de kerk worden bekeken. Een geslaagde eerste editie die zeker navolging verdient.


Herfstrondleidingen op Landgoed Nijenburg

Vanaf zondag 14 oktober zijn er weer rondleidingen op Nijenburg. De rondleidingen worden gegeven door ervaren gidsen van de Historische Vereniging Heiloo.
Voor velen is, naast alles wat in huis Nijenburg te zien is, het Poppenhuis het hoogtepunt van de rondleiding. Als het weer het toelaat wordt er ook in de tuin, nu in herfsttooi, gewandeld. Dat is voor anderen vaak het meest bijzondere moment.
De rondleidingen beginnen altijd met koffie of thee in de oude keuken. Ze starten naar keuze om 11.00 uur of 13.30 uur.
Entree €7,50 inclusief koffie/thee en een brochure (geen pin)
Informatie: 06 51718363


Plaatsing laatste Stolpersteine en imposante ingebruikname van de film-theaterzaal in het Historisch Museum Heiloo

Afgelopen zaterdag zijn de laatste vijf Stolpersteine in Heiloo door de kunstenaar Gunter Demnig geplaatst. Een herinnering aan een zwart verleden en een boodschap dat wij vrij en in vrede mogen leven.
Nadat de kunstenaar Gunter Demnig op drie adressen vijf Stolpersteine had geplaatst, was er een bijeenkomst voor genodigden. Het Stolpersteine Comité Heiloo mocht naast de burgemeester, medewerkers van de gemeente, enkele nabestaanden van onderduikgevers, huidige bewoners, bestuursleden en oud- bestuursleden van de Historische Vereniging Heiloo en veel genodigden verwelkomen.
Jaap de Graaf, voorzitter van de vereniging, hield aan de hand van een dia-presentatie een
verhaal over de joodse oorlogs-geschiedenis in Heiloo. Sommigen hoorden die soms schokkende gebeurtenissen in Heiloo voor de eerste maal en zij waren daar zeer van onder de indruk.

Lida Hoogvorst verzorgde een muzikaal intermezzo dat passend, zeer stemmig begon maar
het eindigde luchtiger met de muziek van Fiddler on the Roof dat door de aanwezigen
spontaan werd mee gezongen.

Daarna vertelde Martine Faber over haar nieuwe toneelstuk. Van Martine werd vorig jaar
het stuk ’Ik huil mijn vaders tranen’ opgevoerd. Volgend jaar zal haar nieuwe stuk ‘Foto’s die
vervagen’ opgevoerd worden in de film-theaterzaal van het Historisch Museum. De mooie,
gedenkwaardige middag werd afgesloten met het heffen van het glas en werden er nog vele
verhalen gedaan en werd ook de keuken voor het eerst in gebruik genomen.

Gunter Demnig plaats een van de Stolpersteine

Jaap de Graaf spreekt over de Stolpsteine

Onze onmisbare vrijwilligers: Anneke IJpelaan, Bep van Vliet, Bertha Weening en Anneke Avis

Een fotoverslag: klik HIER


September

Bijzondere Willibrorduswandeling met gids op zondag 7 oktober

Op zondag 7 oktober zal het Willibrordus Genootschap in samenwerking met de Historische Vereniging Heiloo een wandeling maken langs enkele markante plaatsen die betrekking hebben op Wilibrordus.

De wandeling start bij de Willibrorduskerk aan de Westerweg om 14.00 uur. In de kerk zal het schilderij, het altaarstuk getoond worden. Ook wordt er over dit prachtige stuk uit 1631 verteld. Vandaar gaat de wandeling via Onze Lieve Vrouw ter Nood naar de voormalige Willibrordus Stichting, het nu geheten Landgoed Willibrordus. Hier zal de gids uitleg geven over de geschiedenis van het terrein. We eindigen de wandeling in de Witte kerk alwaar de wandelaars een muzikale verrassing wacht.

Doel van het Willibrordus Genootschap is het levendig houden van het gedachtengoed van Wilibrordus. In dit verband vindt naast deze wandeling op zaterdag 3 november om 18.15 uur in de Cultuurkoepel de “Willibrordus lezing” plaats. Deze keer door Paul Scheffer. Nader bericht hierover volgt.

Zowaar een mooie en interessante wandeling met veel bijzonders te zien, veel informatie te horen maar ook een behoorlijke afstand te gaan, een afstand die Willibrordus overigens niet zou misstaan.

Zondag 7 oktober, Willibrordus Kerk, Westerweg 14.00 uur, €5,00 inclusief brochure (geen pin). Info: 0651718363

Foto: Ronald de Jager


Rondleidingen Nijenburg

Ook in het najaar van 2018 zijn er weer rondleidingen op Nijenburg gepland.
Men kan Nijenburg bezoeken op de volgende data:
Zondag 14 en 28 oktober
Zondag 11 en 25 november
Zondag 9 en 16 december
Alle rondleidingen beginnen naar keuze om 11.00 of 13.30 uur.

Entree €7,50 p.p Inclusief koffie of thee in de oude keuken (geen Pin).
Informatie: 06 51718363

Er zijn ook rondleidingen voor groepen op vastgestelde woensdagen mogelijk.


Afscheid van de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat

Zaterdag 22 september is er afscheid genomen van de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat. Alle vrijwilligers, die jarenlang zoveel energie in dit pand van de Historische Vereniging hebben gestoken, waren uitgenodigd om deze speciale middag bij te wonen. De voorzitter sprak de aanwezigen kort toe, hij bedankte hen, vertelde iets over de historie van de Oudheidkamer, hoe een prettige tijd het daar geweest was maar ook dat hij vol vertrouwen naar ons nieuwe onderkomen op het Landgoed Willibrordus uitkijkt.
Hierna vroeg hij de aanwezigen het glas op de
toekomst van de Historische Vereniging Heiloo te heffen. In een gezellige sfeer werden daarna nog heel veel verhalen verteld en werd het uiteindelijk tijd de Oudheidkamer te verlaten. Het licht ging uit en de deur werd na 10 mooie jaren voor de laatste keer gesloten.

Meer foto’s: Klik HIER

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes


Willem Gomes (1936-2018)

Al voor hij raadslid werd, was Willem Gomes een liefhebber van cultuurhistorie. In de jaren 80 dreigde het raadhuis opgeofferd te worden aan nieuwbouw. Dit was hem een doorn in het oog. Hij richtte het ‘Aktiecomité Raadhuis 1927 moet blijven’ op. Het is onbekend of dit comité meer leden had. Hij vond in tegenstelling tot het college dat de bevolking inspraak moest hebben. Toen later overduidelijk bleek dat een meerderheid van de Heilooërs het pand wilde behouden, besloot de gemeente alsnog alleen over te gaan tot een aanbouw. Het raadhuis in art deco werd dus behouden en staat er nog steeds in volle glorie.

De Historische Vereniging Heiloo is hem hiervoor zeer erkentelijk. In het nieuwe museum in het Willibrordus Business Centrum kreeg hij afgelopen weekend een plekje op de tijdlijn over de historie van Heiloo. Veel gasten reageerden positief, bleven daarbij even staan en deelden vele herinneringen. Komend weekend is het museum geopend op zaterdag- en zondagmiddag. Het betreft nog een museum in wording, de officiële opening vindt later plaats.


Kennismaken met het nieuwe onderkomen van de vereniging:
het Historisch Museum Heiloo.

Bezoekers konden tijdens de eerste dag van de Open Monumentendagen reeds kennis maken met de nieuwe verenigings- en museumlocatie aan de Olvendijk. De ruimte onderging een hele opknapbeurt en de tentoonstellingscommissie is druk doende met de inrichting.
Tegelijkertijd werd ook de speciaal hiervoor ingerichte webpagina in gebruik gesteld:
historischmuseumheiloo.nl

Het fraaie nieuwe onderkomen

Foto: Dick Slagter


Afscheid van Marion

Afgelopen week nam de redactie afscheid van het redactielid Marion Ouwendijk.
Marion verzette veel werk bij het met name tot stand komen van het eindresultaat van de Heilooer Cronyck.

Marion wordt door bestuurslid/redactielid Jan de Winter bedankt

Foto: Dick Slagter


De vereniging gaat met haar tijd mee

Na 22 september heeft de vereniging geen onderkomen meer in de Bergeonstraat. Het nieuwe onderkomen is dan te vinden op het Landgoed Willibrordus. De beschikbare ruimte daar is ongeveer net zo groot als de huidige locatie.
De openingstijden worden uitgebreid met de zondagen van 14.00 tot 17.00 uur.
Hhet bestuur na advies van professionele deskundigen en met meerderheid van stemmen besloten tot deze verhuizing. De vereniging wordt nu gehuisvest in een monumentaal pand, waartoe de beschikbare ruimte geheel is gerenoveerd.
Met de komst van de vereniging naar deze nieuwe locatie ontstaat er een ‘museumkwartier’. Immers, Baduhenna, de Verhalenkamer en het Toverlantaarnmuseum bevinden zich al op het terrein.
De verhuizing is een mooie gelegenheid om de naam ‘Oudheidkamer’ te veranderen in ‘Historisch Museum Heiloo’ en de werknaam van de vereniging te wijzigen in ‘Historische Vereniging Heiloo’. De statutaire naam van de vereniging blijft tot nader bericht ongewijzigd.
Tijdens het Open Monumentenweekend op 8 en 9 september en bij Willibrordus Draait. Anders Door
op 15 en 16 september kunt u al een kijkje komen nemen in het nieuwe onderkomen.


Na hard werken is het goed rusten

Een aantal mensen van de verhuisploeg aan het allereerste rondje koffie in de nieuwe bestuurskamer.
De koffie kwam bij de buren vandaan, Baduhenna.


1100e lid ingeschreven

Tijdens Uit&Zo op afgelopen zaterdag, mocht de Historische Vereniging Heiloo het 1100e lid verwelkomen. Mevrouw Marjanne de Jong ontving uit handen van bestuurslid Paul Morsch een bos bloemen en het Nieuwe Straatnamenboek geschreven door Dick Slagter.
Marjanne de Jong is bijna 40 jaar woonachtig in Heiloo en is lid geworden van de vereniging omdat zij enthousiast gemaakt is door haar buren die haar veel dingen lieten zien waarmee de vereniging mee bezig is.

Foto: Dick Slagter


Vrijwilligers Bedankt

Beste mensen, wat een activiteiten in de vereniging.
De verhuizing, ik zal nu geen namen noemen maar er is een ploeg mensen aan het werk waar menig vereniging jaloers op zou zijn.
De mensen, de rondleiders van Nijenburg krijgen elke keer zo veel bezoekers. Toch loopt het steeds goed.
De gastvrouwen en -heren van de oudheidkamer, tegenwoordig is dat ook geen rustig klusje meer.
En dan vandaag zo’n mooie dag met behoorlijk wat bezoekers aan de stand daar werd bovendien een aantal nieuwe leden ingeschreven.
Hoogtepunt van de dag was het inschrijven van ons 1100ste lid. Zie bovenstaand bericht.
Bedenk dat zo’n grote vereniging alleen kan floreren met de steun van zoveel enthousiaste vrijwilligers.Dank daarvoor !!!!

Jaap de Graaf, voorzitter.


Augustus

Preview nieuwe onderkomen

Bij Beat FM is een filmpje te zien van het toekomstige onderkomen van de vereniging.
Het geeft een redelijk overzicht van de stand van zaken.

Klik HIER

De Historische Vereniging Heiloo tijdens Uit & Zo

De Historische Vereniging Heiloo hoopt tijdens Uit&Zo haar 1100ste lid in te schrijven.
Als u op die dag dat 1100ste lid bent, staat er een leuke verrassing voor u klaar.
De stand van de Historische Vereniging vindt u voor de ingang van de Willibrorduskerk.

In de ontmoetingsruimte van de kerk worden onder het motto Natte voeten Droge voetenom
11.30
12.30 13.30 en 14.30 uur presentaties gegeven door afwisselend de Historische Vereniging Heiloo en Baduhenna.
Bij de stand kunt u reserveren voor de rondleidingen op Nijenburg en het vernieuwde ‘Straatnamenboek van Heiloo’ en het boek ‘Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo’ inkijken.

Vrijwilligers en bestuursleden zullen de hele dag aanwezig zijn. Zij zullen graag uw vragen beantwoorden of uw wensen aanhoren of juist uw verhalen beluisteren.


De Historische Vereniging Heiloo verhuist
Afscheid van de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat en een nieuwe start op Landgoed Willibrordus

Op de zaterdagen 1, 8 en 15 september is de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat wegens allerlei evenementen elders in Heiloo gesloten. Uiteraard zult u de Historische Vereniging bij die verschillende gebeurtenissen in het dorp wel kunnen vinden!

De dinsdagavonden is de Oudheidkamer gewoon geopend.

De laatste keer dat u de dubbeltentoonstelling in de Oudheidkamer kan bewonderen is op zaterdag 22 september. Op die dag stopt niet alleen de dubbeltentoonstelling over de ‘Middenstand door de jaren heen’ en de ‘geschiedenis van de joodse bevolking van Heiloo in de oorlogsjaren’ maar ook sluiten we na veel mooie jaren op een feestelijke manier de deuren van de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat.
Daarna zullen we te vinden zijn in ons nieuwe Historisch Museum Heiloo op Landgoed Willibrordus

Tijdens het Open Monumentenweekend 8 en 9 september en op 15 en 16 september bij Willibrordus Draait Anders Door kunt u al een kijkje komen nemen in ons nieuwe onderkomen. En, hoewel de vrijwilligers heel hard aan het werk zijn, zullen de verschillende exposities nog niet helemaal klaar zijn.

Maar wees welkom en bewondert en verwondert u.


De Historische Vereniging krijgt twee aquarellen aangeboden

De Historische Vereniging krijgt twee aquarellen aangeboden en viert dat met een korte diapresentatie en een klein feestje.

Afgelopen zaterdag overhandigde mevrouw Baars de twee zeer fraaie aquarellen aan de voorzitter van de Historische Vereniging. Ze vindt dat de schilderstukken, beide van de hand van de Heilooër Elbertus Harder, daar heel goed op hun plaats zijn. Tijdens een geanimeerde plechtigheid vertelde Jaap de Graaf een en ander over de schilderijen. Een van de stukken stelt het Molenhuis voor, het Molenhuis, dat hoorde bij de molen die stond tussen de Heerenweg en het Slimpad. Deze molen brandde in 1827 af en het Molenhuis verdween in 1924. De schilder was toen 33 jaar oud, daarom is het zeer aannemelijk dat hij het Molenhuis ter plekke geschilderd heeft. Het andere schilderij stelt een boerderij in Heiloo voor, helaas zijn daar geen verdere gegevens van bekend. Dus Heilooërs, kom kijken en wie weet, herkent u de boerderij.

Elbertus Harder is geboren in 1891 aan de Heerenweg in het inmiddels verdwenen huis naast de Hutkoffer. Zijn vader had daar een schildersbedrijf. Elbertus Harder was naast kunstenaar ook leraar vaktekenen aan de Ambachtschool in Alkmaar. Sommige aanwezigen wisten dat nog heel goed, ze hebben vroeger les van hem gehad. Na afloop van de presentatie werd het glas geheven op het heel mooie gebaar van mevrouw Baars.

Afgelopen zaterdag overhandigde mevrouw Baars de twee zeer fraaie aquarellen aan de voorzitter van de Historische Vereniging. Ze vindt dat de schilderstukken, beide van de hand van de Heilooër Elbertus Harder, daar heel goed op hun plaats zijn. Tijdens een geanimeerde plechtigheid vertelde Jaap de Graaf een en ander over de schilderijen. Een van de stukken stelt het Molenhuis voor, het Molenhuis, dat hoorde bij de molen die stond tussen de Heerenweg en het Slimpad. Deze molen brandde in 1827 af en het Molenhuis verdween in 1924. De schilder was toen 33 jaar oud, daarom is het zeer aannemelijk dat hij het Molenhuis ter plekke geschilderd heeft. Het andere schilderij stelt een boerderij in Heiloo voor, helaas zijn daar geen verdere gegevens van bekend. Dus Heilooërs, kom kijken en wie weet, herkent u de boerderij.

Elbertus Harder is geboren in 1891 aan de Heerenweg in het inmiddels verdwenen huis naast de Hutkoffer. Zijn vader had daar een schildersbedrijf. Elbertus Harder was naast kunstenaar ook leraar vaktekenen aan de Ambachtschool in Alkmaar. Sommige aanwezigen wisten dat nog heel goed, ze hebben vroeger les van hem gehad. Na afloop van de presentatie werd het glas geheven op het heel mooie gebaar van mevrouw Baars.

Mevrouw Baars draagt de aquarel van het Molenhuis over aan de Historische Vereniging.

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes


Drukbezochte avond in en rond de Witte Kerk

Een heel mooie, drukbezochte avond in en rond de Witte Kerk, georganiseerd door de Historische Vereniging Heiloo en Stichting Monument Witte Kerk Heiloo.

Woensdagavond waren er voor de rondleiding zovelen naar de Witte Kerk gekomen dat er twee groepen gevormd moesten worden.

Mevrouw Anita van Breugel, o.a. beleidsmedewerkster Cultuurhistorie van de gemeente Heiloo, verhaalde over het gebied binnen de kerkmuren. Zo werden de grafstenen met hun symbolen aan de zuidzijde van de kerk bekeken. Ze zorgde voor een verrassing door wat fijn schelpenzand over de verschillende tekens te strooien, hierdoor werd dat wat door de jaren heen niet meer goed zichtbaar was, weer leesbaar.
Aan de noordzijde van de kerk vertelde ze, tot veler verbazing, dat ook daar ooit mensen begraven zijn. Nu aan de oppervlakte niet meer zichtbaar maar vroeger door kleine paaltjes aangegeven. Een stukje van de Witte Kerk dat ook met eerbied betreden dient te worden.
Na een klein uur werd er gewisseld. Binnen in de kerk vertelde Jaap de Graaf, auteur van het boek ‘Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo’, over de geschiedenis en het interieur van de kerk. Zo vertelde hij over de preekstoel, waarom die op verschillende plaatsen in de kerk heeft gestaan. Ook waren de originele aquarellen, die speciaal voor het boek over de Witte Kerk gemaakt zijn, te bewonderen.
Een avond met een aandachtig publiek, twee interessante vertellers en zeer gunstig gestemde weergoden.

Foto’s: Josta de Graaf-Gieltjes


Juli

Zomeractiviteiten Historische Vereniging Heiloo

Ook in de zomerweken heeft de Historische Vereniging een aantal activiteiten op het programma staan. We hebben voor het gemak de data voor u op een rijtje gezet:

De dubbeltentoonstelling over de middenstand en de Joodse bevolking van Heiloo.
Zaterdag 14.00 -17.00 uur dinsdag 19.00 -21.00 uur
Oudheidkamer, Bergeonstraat 30. Toegang gratis.

Woensdag 1 augustus Bijzondere Avondrondleiding in en rond de Witte Kerk.
Mevr. Anita van Breugel vertelt over de verschillende graven van de kerk.
19.00 uur €5,00 inclusief koffie en brochure. (geen pin).

Zaterdag 11 augustus officiële overhandiging van de twee geschonken aquarellen.
Op één van de aquarellen is het molenhuis van Heiloo te zien. Oudheidkamer 15.00 uur. Welkom.

Zondag 5, 19, en 26 augustus de laatste Rondleidingen op Nijenburg van dit seizoen.
Ervaren gidsen leiden u rond in en om het Landgoed Nijenburg. Vooraf wordt er koffie gedronken in de oude keuken en natuurlijk kunt u het bijzondere poppenhuis bekijken.
€7,50 inclusief koffie en brochure (geen pin). 11.00 of 13.30 uur naar keuze. Tel. 0651718363.
Voor informatie over deze activiteiten, zie ook: www.oudheiloo.nl


Bijzondere avondrondleiding Witte Kerk met Anita van Breugel

Woensdag 1 augustus om 19.00 uur organiseert de Historische Vereniging in samenwerking met de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo, een avondrondleiding rond de Witte Kerk van Heiloo. Meestal staat het prachtige gebouw van de Witte Kerk zelf in de schijnwerpers, maar op 1 augustus gaat Anita van Breugel juist in op het gebiedje eromheen, het terrein binnen de kerkmuren. U zult versteld zijn wat er allemaal over deze heel oude spirituele locatie te vertellen is!
Anita van Breugel is beleidsmedewerkster Cultuurhistorie van de gemeente Heiloo. Daarnaast is zij provinciaal consulent van de landelijke stichting De Terebinth, die zich al jaren inzet voor erfgoed op begraafplaatsen, het zogenaamde “funeraire erfgoed“.
Als u eenmaal een rondleiding van haar meegemaakt heeft, kijkt u nooit meer op dezelfde manier naar de begraafplaats! Kortom het wordt een bijzondere avond.
Kosten: €5,00 p.p inclusief koffie en brochure (geen pin).

Kerkhof bij Witte Kerk

Foto: Archief Historische Vereniging Heiloo


Oproep aan (ex-) Heilooërs

Wie heeft foto’s, films, voorwerpen (met afbeeldingen van Horna, Melco, Campina), informatie over zuivelhandelaren, melkboeren en sportvelden op het voormalig Melcoterrein?
Onder die naam kennen veel Heilooërs deze plaats. Maar wie kent de namen Campina en Horna, wie kent de geschiedenis van de fabriekspijp die behouden is gebleven? En wie weet dat op dit terrein ooit sportvelden waren?
De historische vereniging is drukdoende de eerste tentoonstelling voor haar nieuwe onderkomen in het souterrain van Landgoed Willibrordus, het ‘Historisch Museum Heiloo’, voor te bereiden.
En daar kan uw hulp goed bij gebruikt worden.
Deze nieuwe tentoonstelling, die in de loop van oktober 2018 geopend zal worden, zal als onderwerp het voormalig Melcoterrein hebben. Deze tentoonstelling zal de nieuwe bewoners veel informatie geven over de historie van hun nieuwe woonomgeving. Bij de tentoonstelling zal ook een boek, geschreven door Dick Slagter, over deze bijzondere plek in Heiloo verschijnen.
De komende weken zal er op de openingstijden iemand van de tentoonstellingscommissie in de oudheidkamer aanwezig zijn om te luisteren naar uw verhalen en de informatie over eventuele materialen die, in bruikleen,gebruikt kunnen worden. Uiteraard met bronvermelding.

U bent zeer welkom, de koffie staat klaar.
Oudheidkamer Bergeonstraat 30 Heiloo
Openingstijden dinsdag 19.00 -21.00 uur
Zaterdag 14.00- 17.00 uur


Veel bedrijvigheid bij de Historische Vereniging Heiloo

De afgelopen dagen was er veel bedrijvigheid binnen de Historische Vereniging Heiloo te bespeuren.
Dinsdag werd door het bestuur en leden van de tentoonstellingscommissie polshoogte genomen betreffende de stand van zaken binnen de nieuwe expositieruimte. De werkzaamheden om er iets moois van te maken zijn inmiddels begonnen.

Tijdens de jaarmarkt op de Heerenweg was ook de Historische Vereniging Heiloo ook met een kraam aanwezig. Er werden nieuwe leden bijgeschreven en verschillende boeken werden aan bezoekers verkocht.

Tot slot werd de nieuwe Heilooër Cronyck door de vrijwilligers ingepakt en opgehaald ter verspreiding.
De vereniging moest noodzakelijkerwijs afscheid nemen van zeer trouwe vrijwilligers, de heer en mevrouw Bakker. Zij werden namens het bestuur door Paul Morsch bedankt voor hun inbreng van de afgelopen jaren.

Josta de Graaf-Gieltjes, Bep van Vliet en Paul Morsch bij de kraam op de Jaarmarkt

Paul Morsch bedankt de heer en mevrouw Bakker

Foto’s: Dick Slagter


Juni

Presentatie over het voormalig kampeerterrein aan de Holleweg

Op zaterdag 7 Juli om 15.00 uur verzorgt de Historische Vereniging Heiloo in de oudheidkamer, Bergeonstraat 30, een presentatie over het voormalig kampeerterrein aan de Holleweg.
De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Wist u dat er midden in Heiloo, van 1950 tot 1976 aan de Holleweg een kampeerterrein was?
En dat daar veel mensen uit Amsterdam in de zomer een onvergetelijke tijd doorbrachten?.
Velen van hen brachten er jarenlang de zomermaanden door. De vrouwen vaak de hele week, de mannen kwamen ‘s avonds en in het weekend. Midden in het dorp, zonder elektriciteit, met water uit de pomp, elke dag de vlag hijsen, spelletjes voor de kinderen, geen wifi, geen mobiel………
Kom daar nu nog eens om.
Het terrein gelegen in de driehoek tussen de Holleweg, de Bergeonstraat en de Schuine Hondsbosschelaan telde 23 tenthuisjes. Bedenk wel, huisjes zonder stroom, dus in voor- en nazomer kans op kou en ‘s avonds alleen een klein gaslampje als verlichting. Aan het einde van het kampeerseizoen werden de huisjes afgebroken en opgeslagen.
Later mochten de huisjes van plaatmateriaal het hele jaar blijven staan.
Helaas kwam er in 1976 een einde aan bijna 30 jaar kampeergenoegen. De PEN (het elektriciteitsbedrijf) had het terrein nodig.
Veel mensen van het terrein bleven Heiloo trouw, zij verhuisden mee naar het kampeerterrein aan de Slootenslaan. Zelfs nu nog komen daar mensen die ooit een huisje op Kampeerterrein Groot hadden.
De presentatie zal een ode zijn aan de kleine genoegens van een ware idylle in Heiloo.

Regelmatig waren er activiteiten en festiviteiten op het kampeerterrein Groot

Foto: Familiearchief, Jaap de Graaf


Zomeravondrondleidingen in de Witte Kerk

In de zomeravonden organiseert de Historische Vereniging in samenwerking met de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo, 5 avondrondleidingen in de Witte Kerk van Heiloo.
De gids, de auteur van het boek ‘Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo’ zal u vertellen over de geschiedenis van het interieur van de kerk maar ook over het gebouw zelf valt veel te vertellen.
Wist u dat de Witte Kerk één van de oudste kerken van Nederland is?
En wist u dat niet alleen aan de zuid- en oostzijde van de kerk mensen begraven zijn maar dat aan de noordzijde, het grasgebied, arme mensen begraven werden?
Eén van de avonden (1 augustus) zal Anita van Breugel, beleidsmedewerkster Cultuurhistorie Gemeente Heiloo, u leiden over de begraafplaats van de kerk.
Data van de rondleidingen op de woensdagavonden: 20 juni, 4 en 18 juli, en 1 en 15 augustus.
De gids begint om 19.00 uur.

€5,00 p.p inclusief brochure (geen pin). Mocht u zich alvast willen voorbereiden, leest u dan het boek: ‘Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo’.


Een nieuw museum voor onze vereniging

Op 22 mei werd het huurcontract voor ons nieuwe museum ondertekend. Het betreft werkelijk een mijlpaal in de geschiedenis van onze vereniging. We gaan ons vestigen op een historische locatie, in een rijksmonument. We gaan daar deel uitmaken van een heus museumkwartier met veel activiteiten en aanloop.
Het wordt een drukke zomer, die we willen besluiten met de opening in oktober of november. Het is heel goed mogelijk dat u in het Monumentenweekend van 8 en 9 september al een kijkje kunt nemen.

Het bestuur vierde 11 juni de ondertekening van het contract met een taart

Het bestuur dat het contract ondertekende

Foto’s: Josta de Graaf-Gieltjes


Midzomerwandeling met de Historische Vereniging Heiloo

De Historische Vereniging Heiloo maakt donderdag 21 juni, de langste dag, een wandeling met gids om de zonnewende te vieren. Toen de tuinen van het Landgoed Nijenburg begin 18de eeuw aangelegd werden, gaven de eigenaren opdracht de zichtlijn Westerlaan (nu beter bekend als de Ronde-O) te creëren. Als dan op de langste dag de zon precies in het verlengde van de laan achter de horizon verdwijnt, zou het hoofdgebouw op dat moment prachtig weerspiegeld worden in de vijver en de vier beelden op het gebouw, waaronder Apollo, opgelicht worden door de ondergaande zon.
De afgelopen jaren is deze wandeling steeds een mooie belevenis geweest en waren de deelnemers zeer enthousiast.
De wandeling begint met koffie of thee in de Oudheidkamer Bergeonstraat 30. Vandaar wandelen we naar de Ronde -O, vieren we de Zonnewende en lopen we daarna door het bos terug naar de Oudheidkamer. Opgave is niet nodig. De Oudheidkamer is vanaf 19.30 uur geopend en de wandeling start om 20.00 uur. € 5,00 inclusief een brochure (geen pin) info: 0651718363

Zonnewende uit een van de achterliggende jaren


Schoolbezoek aan de Oudheidkamer

Op 15 mei bracht groep 6 van basisschool de Duif samen met juf Natasja Hoebe een bezoek aan de Historische Vereniging Heiloo.
Op school werd gewerkt met het thema ‘Nederland Bezet’ en omdat de leerlingen wel meer wilden weten over de oorlogsjaren in Heiloo, klopten ze aan bij de Historische Vereniging.
Allereerst werd naar de, speciaal voor de basisschool gemaakte, presentatie met diabeelden gekeken en geluisterd. Na de pauze met limonade, een koekje en de mogelijkheid de kleine tentoonstelling over de Stolpersteine te bekijken, werd er in de omgeving van de Oudheidkamer een korte route met gids gewandeld. De wandeling ging langs enkele memorabele plaatsen van de Tweede Wereldoorlog in Heiloo. Vooral de verhalen die gedaan werden bij de Stolpersteine vonden de kinderen erg indrukwekkend.
Na ongeveer 2½ uur was er genoeg informatie voor de leerlingen en togen zij, zoals vroeger in een opstel, moe maar voldaan weer naar school. Het was een mooie ochtend.

De leerlingen kijken en luisteren geboeid naar de lezing

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes


Een bijzondere activiteit

Op zaterdag 2 juni verzorgde de Historische Vereniging Heiloo een dag voor
de VKHZ (Stichting Vrienden van de Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen)
met o.a. een lunch op ter Coulster.

Gezellig aan tafel en te gast op Ter Coulster

Foto: Wim Buwalda


Mei

Plaatsing gedenksteen echtpaar Bonnewit

Onder grote belangstelling is vrijdag 4 mei een gedenksteen aan de Spoorlaan 4 geplaatst voor het echtpaar Bonnewit. Burgemeester Hans Romeyn, wethouder Rob Opdam en de overige genodigden zagen hoe Anja van Snellingberg-van Lieshout de gedenksteen onthulde. Anja is de kleindochter van de onderduikvader van het echtpaar Bonnewit in de oorlog.
Vorig jaar heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig al twee Stolpersteine voor de jongens Bonnewit geplaatst aan de Spoorlaandie de oorlog niet hebben overleefd. Hun ouders, die eerst bij de familie Roest en tenslotte bij de familie Van Lieshout aan de Spoorlaan ondergedoken waren, overleefden de oorlog wel. Het echtpaar wist destijds dat hun kinderen verraden en afgevoerd waren.
Het comité Stolpersteine Heiloo vond het een onverdraaglijke gedachte dat het gezin, zelfs anno 2018, nog steeds niet herenigd was. Zij hebben daarom een mooie steen laten maken voor het echtpaar. Door deze naast de al aanwezige stenen voor Nico en Lodewijk te plaatsen, wordt het gezin in de ogen van het comité weer herenigd.
Het Stolpersteinecomité wordt gesteund door en werkt onder de paraplu van de Historische Vereniging Heiloo.

Van links naar rechts: Mevr. van Lieshout, Eef Bonnewit, Hr. van Lieshout, Ben Bonnewit Ans van Lieshout

Foto beschikbaar gesteld door Anja Snelling Berg

Meer foto’s (van Marjan Neeft): klik HIER


Rondleiding Nijenburg met bijzonder tintje

Zondag 6 mei leiden gidsen van de Historische Vereniging u graag rond in huize Nijenburg. Koffie/thee drinken in de oude keuken, een wandeling door het huis en in de boomgaard. Het belooft deze keer een unieke rondleiding te worden omdat de appelbomen in de boomgaard in volle bloei staan. Bovendien wordt het mooi weer !! €7,50 Inclusief koffie/thee en een brochure. (geen pin). Er is plaats voor maximaal 35 personen. 11.00 uur of 13.30 naar keuze.

Inlichtingen: tel. 06 51718363

Foto Paul Morsch


April

Fietstocht langs 21 Stolpersteine in Heiloo met gids

Zaterdag 5 mei en zondag 6 mei gaat het Stolpersteine Comité fietsen langs de vorig jaar geplaatste Stolpersteine. Het Comité Stolpersteine werkt onder de paraplu van de Historische Vereniging en wordt ondersteund door de Gemeente Heiloo.

De 21 stenen in Heiloo zijn geplaatst door de kunstenaar Gunter Demnig. Inmiddels heeft hij in Europa al 60.000 stenen geplaatst ter nagedachtenis aan de omgekomen joodse mensen.

De Stolpersteine (struikelstenen) zijn in Heiloo geplaatst bij het laatst bekende adres van joodse families, die woonden in Heiloo of daar ondergedoken waren.

Tijdens de fietstocht zullen we stoppen bij alle 21 struikelstenen en wordt door mensen van het Stolpersteine Comite een verhaal verteld over de personen waarvoor juist daar de steen geplaatst is.

Het vertrek is vanaf de Oudheidkamer om 15.00 uur, de fietstocht zal ongeveer 2 uur duren.

Prijs €5,00 (geen pin) inclusief koffie /thee en een brochure over de Stolpersteine in Heiloo.

Info: 06 51718363

Gunter Demnig plaatst de Stolpersteine voor het voormalig ouderlijk huis van Ester Mossel


Oorlogswandelingen met gidsen van de Historische Vereniging Heiloo.

Zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 april zullen gidsen van Oud Heiloo met u wandelen langs memorabele plaatsen in Heiloo.

Wat te denken van de verhalen over de schuttersputjes in het Heilooërbos of de plaats in het gemeentebos waar een Joods echtpaar het leven verloor. En de verhalen over de verzetsstrijders en het Pakhuis Dekker, de vergaderplaats van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten .Er zullen twee gidsen met u mee wandelen, Paul Morsch en Jaap de Graaf, auteur van het boek ‘Heiloo, een dorp in oorlogstijd’.
De wandelingen duren ± 2 uur.
28 april zal in ‘Heiloo Noord’ gewandeld worden en 29 april in ‘Heiloo Zuid’. Beide wandelingen beginnen om 14.00 uur.
Maandag 30 april wandelen we in de avond vanaf 19.00 uur afhankelijk van het aantal wandelaars beide routes.

Start Oudheidkamer Bergeonstraat 30.

Prijs €5,00 inclusief, vooraf koffie/thee en een brochure.

Info: tel: 06 51718363

Het zwembad dat door de Duitsers werd aangelegd bij het Marine-Lazarett op het huidige GGZ terrein

Bevrijdingsfeest in Heiloo bij het gemeentehuis


De middenstand van Heiloo door de jaren heen

Feestelijke opening nieuwe tentoonstelling in de Oudheidkamer van Heiloo.

Jaap de Graaf en Jan Ranzijn

Zaterdag 14 april heeft de Historische Vereniging een nieuwe spraakmakende tentoonstelling geopend: ‘De middenstand van Heiloo door de jaren heen’. De openingsplechtigheid werd verricht door de heer Jan Ranzijn. Hij onthulde de banier behorend bij de tentoonstelling. Door al de tentoongestelde historische stukken, winkelattributen, foto’s, advertenties en archiefstukken was het voor de genodigden ongetwijfeld een feest der herkenning. Daarom bleef het nog heel lang gezellig in de Oudheidkamer. Wat te denken van foto’s de middenstand van vóór de tijd dat Winkelhof ’t Loo er was en ook de Zeeweg nog niet was doorgetrokken naar de Heerenweg? De tijd dat Heiloo 23 bakkers, 22 kruideniers 16 melkboeren, 15 groenteboeren rijk was!

Komt het zien in de Oudheidkamer, Bergeonstraat 30 Heiloo, bewondert en verwondert u.

De toegang is gratis en de koffie/thee staat klaar.

Filmpje van de opening van de tentoonstelling: klik HIER

Voor meer foto’s van Josta de Graaf-Gieltjes en Nico Lenting: klik HIER


Korte impressie van de jaarvergadering van de vereniging

Op 11 april werd de jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden. De leden konden de conclusie trekken dat de vereniging qua ledental nog steeds groeiende is en ook financieel gezond is. De financiering van de verhuizing naar en inrichting van de nieuwe huisvesting op Landgoed Willibrord is rond en de vereniging hoopt begin september 2018 het nieuwe onderkomen te kunnen openen met een tijdelijke expositie over het ‘Melcoterrein’.
Als nieuwe bestuursleden mocht de vereniging de heren Joop Tulp (nu formeel secretaris) en Jacob Ouderkerken begroeten.
Een naamswijziging van Historische Vereniging Oud Heiloo naar Historische Vereniging Heiloo zal serieus worden overwogen.
Na de pauze volgde de interessante lezing van de heer Gerrit Valk over het verblijf van Picasso in Noord-Holland.

Jacob Ouderkerken stelt zich voor; tevens het nieuwe voltallige bestuur

Gerrit Valk met lezing over Picasso in Noord-Holland

Foto’s Dick Slagter


De vereniging present op Open Boerderijdag

Tweede Paasdag was er Open Boerderijdag op de boerderij van Brouwer de Koning op Landgoed Ter Coulster.
Op die dag gingen de koeien voor het eerst dit jaar naar buiten. De koeien waren door het dolle heen en maakten rare sprongen.
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten was voor die gelegenheid uitgenodigd om de staldeur te openen.
Door de organisatoren was veel werk van deze dag gemaakt. Er was veel pers en, ondanks het slechte weer, heel veel publiek.
Er was ook en kleine informatiemarkt ingericht met stands. Baduhenna en de Historische Vereniging Heiloo waren aanwezig.
Na het openen van de staldeur door de minister maakte zij nog een rondje langs de stands.
De Historische Vereniging Heiloo heeft haar toen geheel spontaan het boek van de Witte Kerk aangeboden.
Ze accepteerde het boek en leek er blij mee te zijn. Bovendien stelde zij hierover nog wat vragen.

Op de foto staan onder andere de minister Carola Schouten, Bart van der Feen de Lille en Jaap de Graaf, bestuursleden van de Historische Vereniging Heiloo.

Foto Josta de Graaf-Gieltjes


Maart

Algemene ledenvergadering 2018

De Algemene Ledenvergadering zal worden gehouden op woensdagavond 11 april 2018 in de Ter Coulsterkerk op de Holleweg 111, 1851 KE Heiloo. (Achter de kerk is voldoende parkeergelegenheid).
De vergadering begint om 20.00 uur, de zaal is geopend om 19.30 uur.
Het avondprogramma bestaat uit twee gedeelten. Het eerste deel omvat de ledenvergadering.
Na de pauze zal de heer G. Valk een lezing verzorgen met als titel: ‘Picasso in Holland
De uitnodigingen voor de jaarvergadering en bijbehorende bescheiden zijn inmiddels aan de leden toegezonden.
Er zijn nog twee vacante plaatsen in het bestuur. Kandidaten kunnen zich hiervoor aanmelden vóór 5 april 2018 bij het secretariaat.


Februari

Onthulling gerestaureerde schilderij Jan Dekker

Op 24 februari 2018 vond in de Oudheidkamer door de dochter van Jan Dekker, Jannie Baltus-Dekker, de onthulling plaats van een verloren gewaand schilderij van plaatsgenoot en mede-oprichter van Tintoretto, Jan Dekker. Het schilderij is enige tijd geleden aan de vereniging geschonken door Piet van Leijen (overleden) en was nogal beschadigd en vuil. Daarom moest het gerestaureerd worden.
Via Josta de Graaf-Gieltjes kwam het schilderij in beeld bij Jannie Baltus-Dekker en zij herkende het schilderij als een schilderij van haar vader. Vervolgens heeft Luuk van Raalte ervoor gezorgd dat het schilderij gerestaureerd kon worden bij Atelier Nieuwpoort. Op het schilderij, dat naar alle waarschijnlijkheid in 1943/1944 geschilderd is, staat een boerderij. Het is de boerderij waar Jan Dekker in de oorlog ondergedoken heeft gezeten. De boerderij zou zijn herkend als de boerderij die heeft gestaan aan de Oosterzijweg nabij de Warmoezierslaan. Maar zeker is dit nog niet. Het schilderij komt niet overeen met een bestaande foto en vertoont meer overeenkomst met de afbeeldingen van de boerderij van Arie Frans op het vroegere nummer 42a aan de Nicolaas Beetsweg. Dit lijkt meer waarschijnlijk omdat op de achterzijde van het schilderij ‘Boerderij Frans’ staat aangegeven. Deze gegevens vragen zeker om nader onderzoek binnen de vereniging.
Dit neemt niet weg, dat het een fraai en mooi gerestaureerd schilderij is.
Naast dit schilderij zijn er meer dan tweehonderd schilderijen in bezit van de familie van Jan Dekker. Ook de vereniging bezit een aantal schilderijen en er bevinden zich ook nog zo’n tien schilderijen in een particuliere collectie. Volgens de kleindochter van de heer Dekker verdienen deze schilderijen het ‘dat er met liefde naar gekeken wordt’.
Het schilderij is, samen met de foto van het schilderij vóór de restauratie, te bezichtigen in de Oudheidkamer van de vereniging

Het schilderij staat klaar voor de onthulling

Onthulling schilderij door Jannie Baltus-Dekker en kleinkinderen

Het prachtig gerestaureerde schilderij van Jan Dekker

Voor meer foto’s: klik HIER

Foto’s Dick Slagter


Terugblik op de lezingen van Piet Stoffers

De afgelopen 5 weken heeft onze vereniging veel bezoekers in de Oudheidkamer mogen ontvangen. Om precies te zijn 162 bezoekers.
Al deze bezoekers hebben we te danken aan de lezingen van ons lid Piet Stoffers over de Horeca in Heiloo.
Opvallend was dat het nu niet alleen vrouwen waren die op de lezingen afkwamen maar ook veel mannen. Wellicht daaronder de ‘kroegtijgers’ van vroeger?
Er zijn ongeveer 10 nieuwe leden gemaakt en we hebben vooral veel gezelligheid meegemaakt.
Heel hartelijk dank allemaal, natuurlijk ook de gastvrouwen en gastheren, voor jullie inspanning en toewijding.

Het waren prachtige weken!!!

Jaap de Graaf, voorzitter


Laatste presentatie over herbergen, kroegen en…..melksalons.

Onze plaatsgenoot Piet Stoffers zal 10 februari om 14.00 uur de laatste presentatie over dit onderwerp verzorgen.

De presentatie duurt ongeveer 1 uur. Reserveren is noodzakelijk.
Meer informatie: zie hieronder.

Inclusief een aandenken en koffie/ thee € 5,00 (geen pin).

Voorzitter Jaap de Graaf heet de aanwezigen welkom

Piet Stoffers bereidt zijn lezing voor


De eerdere presentaties van Piet Stoffers waren een regelrecht succes.
Hieronder kan men foto’s bekijken van zijn voorlaatste presentatie.

Voor meer foto’s: klik HIER

Foto’s Dick Slagter


Januari

Vrijwilligersmiddag 2018

Op 26 januari werd de jaarlijkse vrijwilligersmiddag georganiseerd.
Als locatie werd dit jaar gekozen voor Huize De Dieu aan de Langestraat in Alkmaar.
Het pand, dat in 1744 werd gebouwd door Carel de Dieu en Anna Bregitta de la Croix, werd deze keer opengesteld voor de vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud Heiloo.

 

Voorzitter Jaap de Graaf heet de vrijwilligers welkom. Bart van der Feen de Lille (re) de gastheer.

De rondleiding

 

Meer foto’s: klik HIER

Foto’s Dick Slagter


Onthulling van gerestaureerd schilderij van Jan Dekker

Enige tijd geleden kwam een verloren gewaand schilderij van onze plaatsgenoot en mede-oprichter van Tintoretto, Jan Dekker in het bezit van de Historische Vereniging Oud Heiloo.
Helaas was het schilderij nogal beschadigd en vuil en daarom moest het gerestaureerd worden.
Na het bekijken van het schilderij heeft de heer Nieuwpoort van Atelier Nieuwpoort aangeboden het schilderij te restaureren.
En nu is het klaar en erg mooi geworden!!!
Op zaterdag 24 februari zal het schilderij onthuld worden door de dochter van Jan Dekker, Jannie Baltus-Dekker.
Wij nodigen u van harte uit daarbij aanwezig te zijn op zaterdag 24 februari 2018 om 15.30 uur in de Oudheidkamer van Heiloo, Bergeonstraat 30


Extra presentaties over herbergen, kroegen en…..melksalons.

Onze plaatsgenoot Piet Stoffers, bekend van o.a zijn boek ‘Heiloo, toen het dorp nog dorp was,’ zal nog twee extra presentaties geven over het verleden en (in mindere mate) het heden van de horeca in Heiloo.

De presentatie, een visuele tocht door Heiloo, zal worden verlevendigd met historische beelden. En zo zal de middag voor de niet piepjonge Heilooërs een feest der herkenning worden. De wel piepjonge Heilooërs zullen verbaasd zijn over de grote hoeveelheid horecagelegenheden in vroeger tijden in Heiloo. Na afloop van de presentatie zullen er in de Oudheidkamer vast veel herinneringen opgehaald kunnen worden.
Iedereen die heeft ingetekend is allen zeer welkom vanaf 14.00 uur in de Oudheidkamer in de Bergeonstraat 30 te Heiloo.
De presentatie duurt ongeveer 1 uur. Reserveren is noodzakelijk.
De lezingen worden gehouden op zaterdag 3 en 10 februari.

email: p.w.morsch@ziggo.nl tel. 0651718363
Inclusief een aandenken en koffie/ thee € 5,00 (geen pin).


Nieuwe Straatnamen

Onze vereniging zal voortaan door de Gemeente Heiloo worden betrokken bij de keuze van nieuwe straatnamen. Het bestuur heeft hiervoor al een paar personen benaderd met de bedoeling dat zij in samenspraak tot voorstellen komen . Inmiddels heeft de hiermee belaste gemeentefunctionaris de vereniging benaderd met betrekking tot de naamgeving van twee nieuwe straatnamen nabij de Krommelaan.


Presentatie over herbergen, kroegen en…..melksalons.

Onze plaatsgenoot Piet Stoffers, samen met Jan de Gruijter bekend van o.a hun boek ‘Heiloo, toen het dorp nog dorp was,’ zal een presentatie geven over het verleden en (in mindere mate) het heden van de horeca in Heiloo.

De presentatie, een visuele tocht door Heiloo, zal worden verlevendigd met historische beelden. En zo zal de middag voor de niet piepjonge Heilooërs een feest der herkenning worden. De wel piepjonge Heilooërs zullen verbaasd zijn over de grote hoeveelheid horecagelegenheden in vroeger tijden in Heiloo. Na afloop van de presentatie zullen er in de Oudheidkamer vast veel herinneringen opgehaald kunnen worden.
Iedereen die heeft ingetekend is allen zeer welkom vanaf 14.00 in de Oudheidkamer in de Bergeonstraat 30 te Heiloo.
De presentatie duurt ongeveer 1 uur. Reserveren was noodzakelijk.
De lezingen van zaterdag 13, 20 en 27 januari zijn volgeboekt.
email: p.w.morsch@ziggo.nl tel. 0651718363
Inclusief een aandenken en koffie/ thee € 5,00 (geen pin).


Rondleidingen Nijenburg

De rondleidingen op landgoed Nijenburg zullen ook in 2018 weer plaatsvinden.
Op de zondagen zijn er nu weer twee rondleidingen: om 11.00 en 13.30 uur.
De data hiervoor zijn voor het eerste halfjaar:

4 en 18 maart om 11.00 en 13.30 uur

1 en 15 april om 11.00 en 13.30 uur

6 en 20 mei om 11.00 en 13.30 uur

3 en 17 juni om 11.00 en 13.30 uur

1 en 15 juli om 11.00 en 13.30 uur

5 en 19 augustus om 11.00 en 13.30 uur

Voor groepen zijn er ook woensdagochtenden beschikbaar voor een rondleiding.
Hiervoor zijn de volgende data vastgesteld:

7 en 21 maart

4 en 18 april

2 en 16 mei

6 en 20 juni

4 en 18 juli

8 en 22 augustus

De rondleidingen kosten €7,50 p.p. (geen pin). Dit is inclusief koffie of thee en heel bijzonder, in de oude keuken!
De rondleidingen worden georganiseerd voor leden en niet-leden maar lid worden kan natuurlijk altijd!
Meer informatie: Tel. 06 51718363.

Nieuws van 2017: klik HIER


Voor nieuws uit eerdere jaren: klik HIER

..Naar web

error: Content is protected !!